Sânziana Batiște

SÂNZIANA BATIȘTE

scriitoare

Radio România Târgu-Mureş. Valentin Marica

Balerina de la Muzeul Aurului din Brad

Acasă

Viața și activitatea

Cărțile

Referințe critice

Varia

Fototecă

Contact


VIAŢA ŞI ACTIVITATEA

Sânziana Batişte (nume real: Maria-Felicia Moşneang) s-a născut în 4 noiembrie 1943, în oraşul Brad, jud. Hunedoara. Părinţii : Dimitrie Moşneang (din Semlac) şi Margareta Moşneang (născută Cserna, din Cugir). Fraţi: Margareta Moşneang-Gorczyca şi Viorel Moşneang.

 Sânziana Batiște, pionieră Sânziana Batiște, clasa a XI-a Sânziana Batiște, fotografia de pe diploma de facultate Sânziana Batiște, la Someș-Odorhei Sânziana Batiște Scriitoarea Sânziana Batiște

A urmat clasele primare, gimnaziale şi ale Liceului Avram Iancu din oraşul natal, după care a absolvit cursurile de cinci ani ale Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1967). Prin repartiţie guvernamentală ajunge profesoară la Școala Gimnazială din Someş-Odorhei, judeţul Sălaj. După pensionare, în anul 2000, se reîntoarce în oraşul natal, unde continuă să profeseze ca suplinitoare în şcoli din Brad şi din localităţi limitrofe. După 2005 s-a dedicat exclusiv preocupărilor literare, materializate în colaborări la reviste, activităţi pe net (Reţeaua literară, Google+), editări şi reeditări.

Sânziana Batiște Sânziana Batiște Sânziana Batiște  Sânziana Batiște, Someș-Odorhei

Înainte de 1989, cu două-trei excepţii, poeziile sale n-au trecut pragul rubricilor de Poşta redacţiei, deşi a primit bune aprecieri (Şt. Augustin Doinaş, Gabriela Negreanu, Ion Gheorghe), iar schiţele din volumul Dulce Arizona au fost refuzate la publicare. A eşuat şi în încercarea de a debuta cu un volum de poezie. N-a avut nici abilităţi de socializare şi autopromovare, aşadar a renunţat la speranţa de a fi publicată. Ieşirea din anonimat s-a produs în 1995, odată cu prezentarea autoarei şi publicarea schiţei Marginea la rubrica Maşina de scris, aparţinând lui Alex. Ştefănescu, în revista Flacăra. Acesta i-a publicat, de asemenea, în cadrul aceleiaşi rubrici, şi câteva poezii.

 Sânziana Batiște Sânziana Batiște Sânziana Batiște

Numele său apare acum în dicţionare şi antologii literare, ceea ce nu înseamnă, totuşi, că este inclusă în ierarhiile oficiale. Este, într-un fel, explicabil, de vreme ce a fost întotdeauna o marginală, rătăcită de generaţia sa.

Sânziana Batiște la Brad Sânziana Batiște Sânziana Batiște

În anii din urmă se bucură de mediatizarea (pe plan naţional şi internaţional) şi de bunele semnale de la cititori, odată cu editarea şi reeditarea cărţilor sale, în limba română ori în traduceri (unele bilingve şi trilingve), la editura eLiteratura, condusă de scriitorul şi editorul Vasile Poenaru.

 Sânziana Batiște, schiță-portret de Marek Gorczyca Sânziana Batiște, schiță-portret de Aurelia Stoie Marginean Sânziana Batiște portret de Aurelia Stoie Mărginean
Sânziana Batiște: schiță-portret de Marek Gorczyca; schiță-portret de Aurelia Stoie Marginean; portret de Aurelia Stoie Mărginean


Activitatea literară:

Debut în poezie: România literară, 7 noiembrie 1968, la Poşta redacţiei, cu poezia Pentru când vii (semnată cu pseudonimul Bianca Mireş. Primele grupaje de poezii cu actualul pseudonim, rămas definitiv, apar în Luceafărul din septembrie 1985 şi 13 mai 1989, selectate şi prezentate de Ion Gheorghe şi Gabriela Negreanu;

Debut în proză în – Flacăra, 25, 1995, rubrica Maşina de scris, cu schiţa Marginea, prezentată de Alex.Ştefănescu: „Schiţa Marginea are anvergura epică a unui roman şi intensitatea lirică a unui poem (...).”

Debut editorial: Zodia Lupilor, versuri, Felicia Moşneang, Ed. Clusium, Cluj- Napoca, 1999, coperta Lucian Andrei, după ideea autoarei; odată cu publicarea celui de-al doilea volum al său, Miei de lumină, 1999, la aceeaşi editură, adoptă definitiv pseudonimul Sânziana Batişte.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj-Napoca, din anul 2000, (recomandări: Adrian Popescu şi Nicolae Mocanu).

Colaborări la reviste: Şcoala noastră, Caiete Silvane, Flacăra, Poesis, Arhipelag, Provincia Corvina, Zarandul, Vatra veche, Vox Libri, Cenaclul de la Păltiniş, Algoritm literar, Actualitatea literară, www. agero-stuttgart.ro ARA Journal Jurnalul Academiei Româno-Americane.

Cenacluri frecventate (sporadic): SILVANIA – Zalău.

Titluri onorifice primite:

Diploma de excelenţă, din partea Municipiului Brad, 2003;
Cetăţean de Onoare al Municipiului Brad, 2008.

Acasă

Viața și activitatea

Cărțile

Referințe critice

Varia

Fototecă

Contact





Linkuri utile:

Logo eLiteratura
© 2018 eLiteratura, WWW.EPUBLISHERS.INFO SRL